Jab?o?
|
Ordzawianie owoc?w |
Zabiegi wykonywa� od fazy pe�ni kwitnienia do pocz�tku fazy opadania owoc�w (BBCH 65-73).
Pierwszy zabieg wykona� mi�dzy faz� pe�ni kwitnienia (gdy przynajmniej 50% kwiat�w jest otwartych - BBCH 65), a ko�cem fazy kwitnienia (BBCH 69), w zale�no�ci od warunk�w pogodowych. Przy niskich temperaturach i opadach zabieg wykona� w fazie pe�nego kwitnienia, a podczas dobrej pogody zabiegi rozpoczyna� w okresie opadania p�atk�w kwiatowych. W przypadku du�ego ryzyka ordzawiania (d�u�sze okresy deszczowe, niekorzystna lokalizacja, podatna odmiana np. Golden Delicious), zaleca si� stosowanie kr�tszych odst�p�w pomi�dzy zabiegami. |
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,05 kg/ha |
Grusza
|
|
�rodek stosowa� od fazy bia�ego p�ka, gdy p�atki kwiat�w wyd�u�aj� si�, dzia�ki kielicha s� lekko otwarte do fazy zasychania kwiat�w, gdy wi�kszo�� p�atk�w opada (BBCH 57-67). Najkorzystniej wykona� zabieg gdy 20-30% p�k�w kwiatowych jest otwartych (BBCH 62-63). W przypadku p�nego przymrozku wa�nym jest, aby zabieg wykona� mo�liwie najszybciej, nie p�niej ni� 1 ? 2 dni po przymrozku. |
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,075 kg/ha
kg/ha |